Servicii

CONSTATARE DE URGENȚĂ

Aug 21, 2024
bogdan.tranca
Constatare de urgență

Procedura de constatare a unei stări de fapt este una specială, de urgență, cu aplicabilitate in domenii vaste și cu un scop limitat, respectiv acela de conservare a unor dovezi care se află în primejdie să dispară sau să fie greu de administrat în viitor. Condiția fundamentală a unui asemenea demers constă în posibilitatea existenței unei primejdii în administrarea dovezii sau în constatarea unei anumite stări de fapt, care ar putea să înceteze ori să se schimbe până la administrarea dovezilor.

Constatarea unei stări de fapt poate fi făcută în amonte de un posibil conflict / chiar și anterior unui posibil conflict (litigiu) și vă va permite adesea să rezolvați o dispută, evitând în același timp costurile unei proceduri legale îndelungate. Procedura ajută la securizarea părților și la iluminarea magistratului, în cazul unei proceduri civile, întregul proces-verbal beneficiind de forța probatorie a înscrisului autentic.

Raportul executorului judecătoresc este o metodă de dovadă utilizabilă de către orice persoană, în orice moment și în varii situații. Vă permite să aveți elemente materiale pentru a stabili adevărul despre o situație dată, ce va rezolva cu siguranță litigiul dvs.

Datele obținute sunt utilizate frecvent în caz de urgență. Necesitatea raportului executorului judecătoresc este aceea de a îngheța elemente care pot dispărea. Dacă litigiul se referă la o situație care dispare înainte de începerea unei proceduri, constatările executorului judecătoresc vor dovedi că această situație a existat și a fost reală.

În sprijinul dumneavoastră și în vederea consolidării celor constatate, cu prilejul acestei proceduri se vor efectua fotografii și/sau videoclipuri, ce se vor anexa la procesul-verbal ce se va întocmi, făcând parte integrantă din acesta.

Executorul judecătoresc intervine și la domiciliul dvs. (pagube de apă, înrădăcinare pe șantierul dvs. care vă construiește aproapele, poluare fonică, autorizație de construcție sau demolarea), în gestionarea patrimoniului dvs. (neconformitate a muncii pe care ați desfășurat-o, subînchiriere ilegală), în contextul relațiilor de familie, (drepturi de vizită în urma unui divorț, inventariere înainte de divorț), în viața de afaceri, (pentru a stabili o practică neloială sau o contrafacere din partea unui concurent, defectare sau neconformitate a unei livrări, condiții pentru organizarea unei adunări generale etc.).

Important de precizat este că executorul judecătoresc face doar observații materiale și obiective, folosindu-și simțurile (vederea, auzul, atingerea, mirosul, gustul) și că nu emană nicio opinie personală. Executorul judecătoresc este neutru și se va rezuma numai la fapte și materializează o narațiune obiectivă a faptelor.

În funcție de tipul de constatare, executorul judecătoresc poate folosi mijloace tehnice adecvate (fotografii, dispozitive de măsurare) și poate fi asistat în anumite cazuri speciale de experți (expert în sondaj, expert în acustică etc.).

Procedura este reglementată de art. 364 și 365 Cod Procedură Civilă și îi este confertă executorului judecătoresc, ca atribuție specială, prin Legea nr. 188/2000, Republicată, privind executorii judecătorești.